Cu toții ne plângem de lipsă de timp, de amalgamul de treburi pe care le avem de făcut zilnic, de indisponibilitatea de a face anumite lucruri (mers la sală, întâlniri cu prieteni vechi etc. etc. etc.) și de trecerea preeea rapidă a timpului. Am I right? Of course I am. Cam asta-i viața modernă.
Recent, am ascultat unul dintre cele mai faine speech-uri TEDx despre managementul timpului și am zis că trebuie neapărat să împărtășesc și cu voi câteva idei pe care le-a menționat Laura Vanderkam, autoare a numeroase cărți printre care și What the Most Successful People Do Before Breakfast. Așa că am să le punctez cu liniuță, ca totul să fie scurt (haha) și la obiect:
→ Pur și simplu nu putem să construim viețile pe care ni le dorim, salvând timp, ci, mai întâi, ne construim viețile ideale și abia apoi timpul va fi la picioarele noastre.
→ Timpul este elastic. Nu-l putem prelungi, însă el se va acomoda necesităților noastre zilnice.
→ În loc să spunem că „nu avem timp să facem …..”, am putea spune că „nu facem …. pentru că nu reprezintă o prioritate la momentul acesta”.
→ Timpul este despre opțiuni.
→ Un exercițiu pe care îl putem face la începutul unui nou an este să ne imaginăm că ne aflăm, de fapt, la finalul anului ce tocmai începe și că a fost un an extraordinar din toate punctele de vedere. Având aceste lucruri în minte, vom lua o foaie de hârtie și vom răspunde la următoarele întrebări: care sunt cele 3-5 lucruri care au făcut din anul tău, la nivel profesional, un an atât de bun? dar la nivel personal? După ce răspundem acestor două întrebări, vom lua fiecare lucru în parte și îl vom diviza în task-uri mici, mici pe care le vom insera în programul nostru săptămânal.
→ Gândiți-vă la task-urile din săptămâna care trebuie să vină încă dinainte ca aceasta să înceapă. Un moment bun pentru a face acest lucru este vineri după-amiaza când se spune că apar cele mai puține oportunități și când nivelul de productivitate este cel mai scăzut.
→ Lista cu priorități pentru următoarea săptămână ar trebui să aibă trei categorii: carieră, relații, propria persoană, iar la fiecare categorie să apară cel puțin 2, 3 lucruri de făcut. Ultimul pas foarte important este să inserați în agenda voastră toate aceste planuri pentru săptămâna care vine.
→ O imagine interesantă despre timp ar fi că într-o săptămână avem 168 de ore, dintre care 40 de ore ar fi pentru un full time job, iar 8 ore pe zi pentru somn. Făcând calculul, reiese că avem 72 de ore pe săptămână pentru alte lucruri de făcut. Destul de mult, așa-i? Acum să ne gândim cum petrecem acest timp liber.
→ Ar trebui să folosim frânturi de timp (pauze între task-uri, pauze pentru mese, dimineți matinale) pentru frânturi de bucurie (de citit câteva pagini, de făcut câteva întinderi și exerciții fizice etc.).
→ Esențial este să privim timpul în ansamblul său pentru a ne da seama unde putem plasa lucrurile cu adevărat importante.
→ Timp este destul.
*
Și pentru că tot am vorbit despre timp, trebuie să vă spun că accesoriul meu preferat din totdeauna este ceasul. Mi se pare că mereu este loc pentru unul nou și că niciodată nu pot spune că am destule cât să se potrivească la fiecare ținută. Astăzi am purtat un ceas nou de la Daniel Wellington care va merge de minune în ținutele mele de primăvară! Este deja al doilea ceas pe care îl am de la ei și amândouă îmi sunt dragi de mor! Dacă și vouă vă fac cu ochiul ceasurile Daniel Wellington, puteți beneficia, până pe 15 martie, de o reducere de 15% folosind codul ”CHIRILA15” pe www.danielwellington.com.
Deci… voi ce planuri aveți pentru săptămâna viitoare? 😀
Concept ¦ Bits of time for bits of joy
Location ¦ Vlădeni Lake
Photos taken by ¦ Cosmin Chelaru (Mr. House)
Photos edited by ¦ me
Turtleneck ¦ BSB
Skirt ¦ Poema
White shirt ¦ Vintage
Boots ¦ Musette
Watch ¦ Daniel Wellington (find it here)
One thought on “There is time”
Pingback: Timp pentru mine - Say Rouge by Andreea Chirila