De câțiva ani buni, am început să cumpăr fel de fel de cărți fashion-related despre care auzisem sau care, pur și simplu, mi-au căzut în mână. Știu că sunt multe persoane care vor să își achiziționeze câteva cărți de acest gen și nu știu cu ce ar trebui să înceapă. Eu cred că, dacă ești pasionat(ă) de această artă, numită modă, și vrei să o aprofundezi, ar fi bine să ai cel puțin o istorie a acestui domeniu, un album cu fotografii vechi, biografii ale unor personaje-cheie din modă și un dicționar de termeni. Nu numai că toate aceste cărți sunt o sursă incredibilă de informație, dar eu, una, le răsfoiesc de foarte multe ori pentru inspirație sau doar pentru a mă relaxa. Așa că astăzi am hotărât să vă prezint și vouă ce cărți despre modă am eu în bibliotecă, să vă arăt câteva extrase din ele (în cazul în care vă interesează una în mod special) și să vă spun care-i povestea fiecăreia.
Lenjerie, Editura Aquila ’93, 2008, trad. Cristina Barabaș
Am primit acum câțiva ani această mică istorie a lenjeriei de la Iustina, una dintre prietenele mele. Este scrisă în limba română și conține informații și imagini referitoare la diversele modele, la materialele întrebuințate și la semnificația acestora, începând cu secolul al XVI-lea. În ceea ce privesc imaginile din această carte, printre acestea se regăsesc atât picturi din diferite perioade, ilustrând intimitatea femeii, cât și piese de lenjerie prezente în muzeele din întreaga lume.
Decades of Fashion, Harriet Worsley, h.f.ullmann Publishing, 2011
Pur și simplu ador să îmi clătesc ochii cu fotografii vechi, iar această carte îmi satisface în totalitate această mică plăcere. Ea cuprinde 100 și un pic de ani de modă, toți surprinși în sumedenia de fotografii alb-negru, în mare parte. Acestea scot la iveală frumusețea, stilul și naturalețea a numeroase femei (actrițe, cântărețe, balerine, femei care lucrează, femei pe stradă etc.), iar lângă fiecare fotografie regăsim informații interesante cu privire la imagine. Ceea ce mi se pare fascinant la o astfel de înșiruire de fotografii este că avem o dovadă excelentă a evoluției stilului și a standardelor de frumusețe, dar și un indiciu cu privire la felul în care trăiau femeile secolului trecut.
The Little Dictionary of Fashion, Christian Dior, V&A Publishing, 2008
Am cumpărat acest mic dicționar de fashion, scris de Christian Dior, de la muzeul meu preferat, și anume de la Victoria&Albert Museum, din Londra. Așa cum îi spune și numele, această cărțulie cuprinde o listă a celor mai importanți termeni din modă, însă acestora nu li se oferă o definiție obiectivă, ci le sunt alăturate sfaturi de stil și de design. Este scrisă în engleză, într-un stil foarte personal și mi se pare că de multe ori transpare umorul subtil, dar util, în același timp, al autorului. Haideți să vă dau un exemplu ca să înțelegeți mai bine.
Detail
”I hate detail. I love accents or little touches but they must always be important – not insignificant. The small detail is something very cheap and not elegant at all.
Although it has another meaning – you must be elegant in every detail of your dress from head to foot. Then detail is important.”
…isme. Să înțelegem moda, Mairi Mackenzie, Editura RAO, 2010
Aceasta este prima istorie a modei care a ajuns pe rafturile bibliotecii mele și consider că este un start foarte bun pentru oricine (și nu mă refer doar la fashioniste aici) își dorește să se informeze cu privire la acest domeniu. Este o carte relativ micuță ca format (de fapt, este semnificativ mai mică față de celelalte istorii pe care le am), însă bine structurată și destul de complexă la nivel de informații. Mie îmi place și faptul că regăsim la tot pasul numeroase hint-uri/cuvinte-cheie despre subiectele în discuții, pe care le putem aprofunda noi ulterior, dacă dorim. Ah, și, în plus, are și un preț foarte ok (20 și ceva de lei).
Coco Chanel. Un mit, Karen Karbo, Editura Ponte, 2012
Coco Chanel, Edmonde Charles-Roux, Editura RAO, 2009
Nu ești fashionistă, dacă nu știi ceva despre Coco Chanel, nu? Glumesc. Chiar îmi displace toată manifestația asta clișeică care s-a conturat în jurul fenomenului Coco Chanel. Mulți o citează și-i tot pomenesc numele, dar puțini îi știu într-adevăr povestea. Nu că cele două cărți enunțate mai sus ar reda în totalitate povestea designerului, însă sunt o sursă bună de informare (și de relaxare, of course) întrucât regăsim date importante din biografia ei și putem înțelege mult mai bine în ce fel (și de ce) a revoluționat ea moda. În rest, vă doresc lectură plăcută și să-mi spuneți ce părere aveți! 😀
Până atunci, să trecem mai departe…
Fifty Fashion Looks that Changed the 1950s, Paula Reed, Conran Octupus Publishing, 2012
Încă o colecție de fotografii, de data aceasta doar din anii ’50, foarte vibranți și dinamici, de altfel. Așa cum se înțelege și din titlu, această carte înglobează 50 de look-uri din acea perioadă, aparținând fie unor personalități ale vremii (Audrey Hepburn, Marilyn Monroe, Grace Kelly, Brigitte Bardot, Sophia Loren, Queen Elizabeth II etc.), cât și altor oameni ce au fost în contact cu lumea modei. De această dată, informațiile cu privire la fotografii sunt mai complexe și redau perfect energia acelor ani și rolul fundamental al modei în rândul societății.
Încă din prima pagină, citim următoarele:
”A younger generation, finding its voice for the first time, began to use clothes to express themselves, exploring fashion’s power as a symbol of identity: a mark of belonging and of difference. […] Fashion pages, for generations the preserve of the fashion magazine, were in demand from a much wider audience. Popular newspapers were no longer complete without a fashion desk, a fashion editor and regular fashion headline, and as a result, trends became the dynamic engime driving sales.”
Poveștile Beau Monde, Radiana Bratu, Monica Neagu, Editura Tritonic, 2008
Dacă e să mă iau după data apariției acestei cărți, îmi dau seama că eram la începutul clasei a X-a când am intrat în posesia acesteia. Nu e prima dată când vă spun că am, în orașul meu natal, o întreagă colecție de reviste Beau Monde (cumpărate încă din clasa a V-a). Prin 2008, cei din redacție au lansat un număr în care au oferit și această carte despre o serie de designeri internaționali, personalități din modă și despre alte subiecte adiacente. Știu că mi-a plăcut enorm de mult să o răsfoiesc la vremea aceea și, sincer, o fac cu plăcere și acum, mai ales că-mi aduc aminte perfect cum citeam cu atenție fiecare rând (să vă mai spun că începusem să-mi iau chiar și notițe? haha. neeeerd!).
Această carte cu coperți groase și foi îngălbenite deja de trecerea timpului este o dovadă, pentru mine, că nu am acest entuziasm vis-a-vis de modă de ieri sau de azi, ci de foarte mult timp.
Moda. Istoria completă, Marnie Fogg, Editura RAO, 2015
Am cumpărat această istorie a modei anul trecut pentru lucrarea mea de disertație, care a fost despre modă și identitate socio-culturată în România interbelică. Este o istorie mult mai complexă față de cealaltă pe care v-am prezentat-o anterior, cuprinzând câteva sute de pagini de informație. Este tradusă în limba română și include, pe lângă toate poveștile despre istoria modei, o serie întreagă de imagini-cheie și timeline-uri cu date importante. Interesant mi s-a părut și faptul că apar capitole nu numai despre moda europeană sau din America, ci și despre cea din Asia, Africa sau alte țări musulmane.
100 Ideas that Changed Fashion, Harriet Worsley, Laurence King Publishing, 2011
100 de idei care au schimbat moda. Exact despre asta este vorba! Pare foarte simplu la prima vedere, însă apar detalii cu adevărat inedite despre fiecare element prezentat. Cred că încă un exemplu v-ar face să înțelegeți mai bine. Să dăm citire:
The White Wedding Dress
”When the young Queen Victoria married her cousin Albert in 1840, she was hailed as a true romantic. Unusually for royalty, this was no a marriage of political convenience, but a genuine love match. The bride chose not to wear jewel-encrusted silver or gold robes as expected, but instead opted for a white satin and lace dress. And rather than a regal tiara, she simply wore orange blossom in her hair.
Traditionally, women had married in blue or pink or their favourite colour, making a wedding dress a garment that they could then wear again. Working-class women frequently opted for practical black. But the young Queen Victoria’s example was truly modern and attention-grabbing, and swiftly caught the public imagination. Quite soon, al new brides wanted to wear white for their big day. […]”
Destul de interesant, așa-i?
Fashion. The ultimate book of Costume and Style, Dorling Kindersley Publishing, 2012
Dintre toate istoriile modei pe care le am până acum, cu siguranță, aceasta este cea mai bine realizată, are o grafică flawless și cuprinde informații super interesante la fiecare rând. Sincer, ador toate detaliile acestei cărți: de la inserțiile de catifea de pe copertă și la tabelele super alambicate până la imaginile reprezentative și titlurile originale. Mie, personal, îmi plac cărțile voluminoase, în format mare (foarte mare!), și cred că e util să avem câte un astfel de exemplar din diferite domenii (modă, artă în general, film, arhitectură, chiar și medicină ș.a.m.d.).
Fashion. 100 Years of Apparel Ads, Jim Heimann, Alison A. Nieder, Taschen Publishing, 2009
Am lăsat la final ce-i mai amuzant, și anume această carte (voluminoasă și ea) despre reclamele secolului al XX-lea. E un adevărat deliciu să o răsfoiești și să te minunezi, la modul cel mai frumos posibil, în fața reclamelor secolului trecut. Text, imagine, viziune – o adevărată desfătare pentru privire!
2 thoughts on “Carti de fashion din biblioteca mea”
La editura Baroc Books and Art au aparut mai multe carti despre moda bine scrise. Recomand : http://www.libris.ro/AfiseazaProdus.jsp?pr_id=981107
Mulțumesc frumos pentru pont! 😀