Nu mai este o noutate că aproape orice și oricine este sau, cel puțin, tinde să devină un brand în ziua de astăzi. Brand-uri, brand-uri, brand-uri, câââââât vezi cu ochii! De la clasicele și complexele Coca Cola, McDonalds’s, Ford ș.a.m.d., până la milioanele de vedete, bloggeri, vloggeri, influenceri, toate aceste brand-uri, mai mici sau mai mari, au anumite elemente de bază care le fac să fie ultra-recognoscibile. Dacă în trecut, se miza mult pe brand-urile de produs sau de servicii, ei bine, acum branding-ul personal a ajuns și el la putere și, prin intermediul online-ului, cam…. oricine poate să-și construiască un brand în jurul propriei persoane. De fapt, nici acest branding personal nu este o noutate dacă stăm și ne gândim la personalități din trecut ca Chanel, Audrey, Marilyn Monroe, Jacqueline Kennedy, Michael Jackson, Cleopatra, și chiar tovarășul Ceaușescu. Toate aceste figuri au lăsat în memoriile noastre o imagine extrem de clară și de specifică, ceea ce nu poate decât să însemne că fie au fost ei extrem de iscusiți, fie au avut o agenție de branding puternică în spate. :))
Vă mărturisesc încă de la început că nu am făcut nicio facultate de comunicare și nici nu m-am apucat vreodată de studiat serios acest domeniu. Totuși, am citit câteva cărți de branding, m-am documentat cu privire la o mulțime de brand-uri mari și la campaniile lor și… cred că am făcut și o mică pasiune din asta. Ideile pe care le voi enunța în continuare nu sunt literă de lege (nicidecum!), ci ele sunt doar o urmare a experienței mele într-ale online-ului, într-ale organizării și într-ale antreprenoriatului. Așadar, m-am gândit că ar putea fi interesant dacă aș face o serie de 3 postări despre acest subiect. Prima dintre acestea, așa cum spune și titlul, se referă la câteva idei de bază în construirea unui brand, acestea fiind desprinse tocmai din situațiile prin care eu am trecut de-a lungul timpului. Cea de-a doua postare va cuprinde câteva povești de brand, cu detalii de analiză și implementare, iar în cea de-a treia intenționez să iau la intrebări un specialist din domeniu (încă nu vă dau mai multe detalii… fiți pe fază :D).
Așadar, să purcedem!
1. Scopul & viziunea
Un business sau orice altă formă de a „vinde” ceva către un public, pur și simplu, nu va deveni un brand dacă nu are în spate un scop foarte clar enunțat și o viziune pe termen lung. Să luăm două exemple. Primul dintre acestea ar fi o cafenea. Să zicem că intenționăm să deschidem o cafenea. Pe lângă toată partea administrativă, cea de logistică, acte, angajări, contracte cu furnizori etc., ar trebui să fie luată în considerare și partea de branding. Dacă nu ne gândim prin ce se definește business-ul nostru și cu ce ne putem diferenția pe piață, vom avea doar o cafenea pe lângă toate celelalte, o cafenea care nu-ți spune nimic. Totodată, trebuie pus pe foaie și care este scopul nostru, iar acesta nu va fi de a vinde cât mai mult. Scopul nu se referă niciodată la cifre, ci ține de etică, de estetică, de divertisment ș.a.m.d. (ex: vreau să militez pentru asta, vreau să amuz lumea, vreau să educ). Viziunea pe termen lung este importantă și ea pentru că va ghida atât dezvoltarea brand-ului, dar și conceperea acestuia întrucât ne va învăța să gândim în termeni de expansiune. You know, dream big!
Cel de-al doilea exemplu se referă la branding-ul personal care, după cum spuneam, este foarte la modă astăzi. Și aici trebuie să gândim exact la fel ca la exemplul anterior. Să zicem că ești studentă în anul III și te pasionează online-ul și vrei să faci bani din asta. Ok, nu pleca de aici! Gândește-te mai degrabă ce content poți crea tu astfel încât să-ți creezi o comunitate. Nu, selfie-urile nu se pun. Astea-s doar postări intermediare, dacă ții neapărat să le faci. Ah, și nici nu te gândi la descrierile clișeice de genul „ești frumoasă”, „iubește-te așa cum ești”. Nu, nu vor motiva pe nimeni pentru că nu există nimic substanțial acolo. Baza trebuie să fie alta. Trebuie să ai un scop și aici, iar acesta va ține de background-ul și de experiențele tale. Să presupunem că ești pasionată de teatru. Ei bine, scrie despre acest subiect, realizeză content vizual și fă din experiența asta cea mai cool experiență a momentului. Fă-o cu pasiune! Cât despre viziune, da, este extra-benefică și asta deoarece, proiectându-ți foarte clar în minte (sau pe foaie) niște dorințe, fără îndoială că acestea vor deveni realitate dacă muncești în fiecare zi pentru ele.
2. Asocierea de elemente
Când te gândești la un brand mare, automat se vor ivi în minte o serie de elemente asociate acestuia. Să ne gândim la Coca Cola: răcoritoare, cu tradiție, campanii de Crăciun, băută la un film, alături de popcorn și… automat parcă ți se face sete. Acum hai să o luăm ca exemplu pe Audrey Hepburn: Breakfast at Tiffany’s, little black dress, ochelari de soare fumurii, balerini, siluetă filiformă. Asocierea de elemente pentru un brand este esențială. Dacă ne gândim la ceva sau la cineva și ne vin în minte o serie de idei despre aceasta, atunci este un start bun. Înseamnă că brand-ul respectiv și-a creat un pattern care este cunoscut la nivel larg de către public.
Disclaimer: nu se iau în considerare caracteristicile care ține de părerea subiectivă a cuiva. Elementele trebuie să fie recognostibile de către toată lumea. De exemplu: pub-ul X nu este un brand pe piața locală dacă doar eu îl asociez cu ideile Y și Z. Concepțiile Y și Z despre acel pub trebuie să fie cunoscute de către întregul public.
3. Identitatea brand-ului
Știi cât de mult contează prima impresie, nu? Și în cazul unui brand la fel se pune problema. Așadar, atunci când intrăm în contact cu un brand nou, vom fi atenți la aspectele vizuale, olfactive, comportamentale, senzoriale. Identitatea acestuia este formată dintr-un conglomerat de componente care vor trezi o reacție în potențialul client. Totuși, între noi fie vorba, primul aspect la care ne vom gândi vis-a-vis de un brand va fi logo-ul acestuia. Identitatea vizuală trebuie să transmită cel puțin o idee despre scopul și viziunea brand-ului încă dinainte de a avea primul contact cu el.
În cazul branding-ului personal, pe lângă logo, va conta foarte mult și componenta comportamentată. Mai exact, reacțiile unei persoane în diverse situații trebuie să fie în concordanță cu ceea ce vrea aceasta să pară. Pardon, să fie. :)) În traducere: clasicul be yourself și nu doar pentru a face branding personal, ci așa, în general.
4. Comunicarea
Mână în mână cu identitatea unui brand este modul în care se face comunicarea acestuia în online și offline. Să luăm din nou exemplu cafenelei. Încă dinainte de a face marea deschidere, trebuie să ne fie foarte clar în minte unde și cum comunicăm. Alegem publicitatea stradală? Dacă da, ce fel de publicitate stradală? Alegem să comunicăm în online? Dacă da, unde? Ce limbaj folosim? Vom scrie scurt și la obiect? Vom fi amuzanți? Vom fi doar friendly? Ne vom implica în campanii care nu sunt agreate de toată lumea, dar care ne-ar putea aduce publicitat? Ce alegem să scriem? Toate acestea ar trebui incluse într-o strategie de comunicare. Mmmm… strategie de comunicare (sună pompos!), dar aceasta nu este decât un simplu document realizat în urma unui brainstorming, combinat cu o analiză a ceea ce există deja și cu ceea ce vrem noi să facem. Document word. Punct.
5. Menținere & dezvoltate
Ei… și aici e tricky treaba! Că de început, începem noi, dar greu este să te menții în top și să menții calitatea produselor sau a serviciilor. Perseverența e grea treabă, dar tot ea va garanta succesul. Rebranding-ul sau schimbarea unei direcții sunt și ele niște soluții, însă trebuie să fie motivate și să nu le facem doar pentru că suntem ghidați de trend-uri sau de un impuls. Cât despre dezvoltare, eu cred că aceasta ține atât de creativitatea noastră de moment, cât și de acea viziune pe termen lung.
Cam acestea au fost cinci idei de bază în crearea unui brand, care mi-ar venit mie în minte. Repet, acestea sunt dezvoltate doar din experiența mea, fără a avea un suport teoretic solid.
Aștept cu interes părerile voastre și, dacă aveți completări, și mai bine!
SaveSave
2 thoughts on “5 idei de baza in branding”
Pingback: 3 povesti de brand sau ce a insemnat ideea de branding pentru mine
Mi se pare grozava o parere atat de bine conturata pe baza unui subiect cum e brandingul. Gasim multe definitii si tips&tricks pe internet, insa putine au o nota personala. Hope to see more. Keep up the great work!😊