Am vorbit în postarea precedentă despre câteva idei de bază în construirea unui brand (puteți da click aici dacă nu ați citit postarea) și vă spuneam că voi continua cu câteva povești de brand. În ultimii ani ai existenței mele, am inițiat o serie de proiecte, care au plecat de la o simplă idee și pe care le-am implementat pas cu pas. Astăzi aș vrea să vă povestesc despre 3 dintre proiectele mele: Say Rouge, POP MON ART și BazART.
Idee. Analiză. Research. Brainstorming. Punerea laolaltă a tuturor elementelor. Brand. Ce pot spune? Ușor de zis, amuzant și provocator de făcut, dar le voi lua pe rând.
1) Say Rouge
Platforma Say Rouge, cea de pe care mă citiți acum, a luat naștere în decembrie 2014, iar la finalul anului 2017 a împlinit 3 ani. Hoooray! Mi se pare enoooorm de mult când spun trei ani pentru că parcă ieri a luat naștere totul. Dar haideți să vă povestesc cum a început. Cu câteva luni înainte, într-o dimineață liberă, în care cursurile de la facultate începeau mai târziu, mi-a trecut mie prin minte să-mi creez un blog pe blogspot. Zis și făcut: Le Petit Blog Rouge. Da, aceasta a fost denumirea inițială a blogului. Ce amintiri!
Urmăream încă din liceu foarte multe bloguri atât din străinătate, cât și din țară, așa că domeniul acesta nu-mi era nicidecum necunoscut. Din țară de la noi, primele pe care am început să le urmăresc au fost Denisa Luntraru (pe ea o urmăream atât pe blogul de fashion, cât și pe cel de design interior), Special Koko (de la ea am învățat să mă machiez!) și, puțin mai târziu, Ana Morodan (un personaj, nimic de zis!). Asta era acum foarte mulți ani. Eram prin clasa a IX-a sau a X-a. De atunci au început căutările mele într-ale online-ului!
Dar să revenim la Say Rouge. Prima denumire a blogului nu a rezistat foarte mult timp pentru că îmi doream altceva. Suna drăguț, însă … era doar drăguț. Voiam ceva mai impunător, dar feminim. Și la o discuție cu Maria Zavate, cea cu care mă sfătuiesc de o viață (știți doar!) și care s-a ocupat de grafica tuturor proiectelor
mele, analizam denumirea blogului și îi spuneam că vreau să-mi cumpăr domeniu propriu, să renunț la blogspot și să schimb și numele blogului.
Le Petit Blog Rouge. Buun…. voiam să păstrez ideea, dar îmi doream și un call to action. Și ideea a picat din cer, cum pică toate ideile bune, de altfel. Dacă stau bine și mă gândesc, nici nu mai știu dacă numele Say Rouge mi-a venit mie în minte sau Mariei. Așa de bine s-au aliniat toate lucrurile!
După alte câteva discuții, am ajuns la logo-ul inițial care era format doar din text, din două font-uri, mai exact. Dar omu-i făcut ca să fie nemulțumit (i se mai zice și „dorință de a evolua”), așa că, după ceva timp, am zis că trebuie să valorific mai mult aspectul diferențiator al blogului meu, și anume latura culturală. Și de aici alte câteva rotițe au început să se învârtă și am zis, tot la o discuție random cu Maria, că trebuie să-i adăugăm un motto. Și ei i-a venit the greatest idea: Smart Fashion Blogging based on Books Before Looks. Atât de simplu! Pentru că asta este esența blogului, în cele din urmă. Și am schimbat și logo-ul, și i-am adăugat acest motto și am făcut și o ilustrație cu mine așezată pe niște cărți, ilustrație ce este realizată de Alexandra Ghiorghiu, și care este inspirată de un shooting pe care l-am făcut la Palatul Culturii (fotografia era chiar așa: eu îmbrăcată în rochie, așezată de o tonă de cărți de fashion… pe care le-am cărat în sacoșe până la Palas. Imagine that!).
Povestea de brand a ceea ce este Say Rouge s-ar rezuma cam așa: Say Rouge a fost, la început, prima fază a procesului de personal branding, deși n-am știut acest lucru. Asta face un blog de modă sau lifestyle: construiește un brand personal. Iar acest blog mă reprezintă în totalitate. Aici găsiți preferințele mele, poveștile mele, gândurile mele, ținutele mele, călătoriile mele. Say Rouge sunt eu, numai că, în loc să optez pentru andreeachirilă.com, mi-am ales un pseudonim care să-mi reprezinte întreaga personalitate. Și am zis că este prima fază pentru că, odată cu amploarea pe care a luat-o social media, blogurile au devenit o extensie a brandului personal. Cea mai directă expresie a personalității este acum Instagram-ul și Facebook-ul, cu fotografiile zilnice, stories ș.a.m.d. Tot personal branding facem și acolo.
Totuși, eu, una, voi continua să scriu pe blog mult și bine pentru că simt că aici se validează totul, aici se aștern mai bine gândurile și dăinuie peste timp.
Dar gata cu sentimentalismele. Haideți să trecem la cea de-a doua poveste de brand.
2) POP MON ART
POP MON ART, primul concept store cu designeri români, situat în Iași, a venit pe lume ca o urmare firească a studiilor și experienței mele. Știți deja că mă pasionează acest domeniu de când lumea, am mai scris și o lucrare de disertație pe tema „modă și identitate socio-culturală”, am studiat îndeaproape atât istoria modei, când și reflexiile lumii înconjurătoare asupra acesteia, am participat, slavă blogging-ului, la o serie destul de mare de evenimente pe această nișă, așa că… POP MON ART nu cred că a fost o foarte mare supriză pentru nimeni. După ce am terminat studiile masterale, am hotărât să iau și mai în serios acest parcurs. Astfel, am început planning-ul pentru deschiderea acestui concept store.
În faza incipientă, a fost cam așa: știam că în mai există câteva magazine de acest gen în țară, așa că, bineînțeles, m-am uitat și-n curtea vecinului (niciodată nu trebuie să ignorăm competiția, însă nici nu trebuie să ne simțim compleșiți sau obsedați de ea!), însă îmi doream să vin cu un alt concept.
Ideea de la care am plecat a fost acoperirea unei mari nevoi de pe piață, și anume aceea de styling personal pentru clienți. Mi-am dorit să aduc în Iași designeri și piese vestimentare deosebite care să diminueze uniformizarea societății, adică alegerea acelor piese pe care le vedem purtate peste tot. Totodată, am vrut să pun accent pe faptul că moda poate fi amuzantă și nicidecum stresantă și pe faptul că
stilul personal trebuie să primeze înainte de orice trend.
Dar să luăm punctual totul. Titlul mai întâi.
Șoc, șoc, șoc. Și numele magazinului, POP MON ART, a venit tot la o discuție telefonică cu Maria. Vorbeam cu ea despre designul interior pe care aș vrea să-l implementez și îi spuneam ceva de curentul pop art, că aș vrea niște elemente din acest curent ș.a.m.d. Snap! Și așa mi-a venit ideea… doar rostind de câteva zeci de ori numele de „pop art” și imaginându-mi designul magazinului. Așadar, POP MON ART: vibrant, efervescent, eclectic, în relație strânsă cu realitatea, artă pe stradă, arta mea, arta ta, stilul meu personal, stilul tău. Ați prins ideea?
Și nu știu cum se face că atât Say Rouge, cât și POP MON ART reprezintă o îmbinare dintre engleză și franceză. Două îmbinări fericite, zic eu.
După ce am stabilit numele, parcă toate ideile au început să curgă. Așa a venit și motto-ul: Make It Stand Out. Și aici este vorba despre aceeași idee, și anume aceea de a fi altfel, de a te diferenția, de a avea curajul să-ți exprimi stilul și personalitatea prin felul în care arăți. Acest curaj, această vibrație și ideea de vestimentație le-a transpus frumos Maria în logo-ul nostru, care este o combinație dintre un umeraș și numele magazinului, totul încondeiat în două culori puternice: verde lime și roșu cherry. Foarte pop art-ish.


Pe lângă motto, am ales și două hashtag-uri pe care le-am adăugat în strategia noastră de comunicare: #PopMonArt, of course, și #PopYourStyle. Aici nu cred că mai este nevoie și de alte explicații, însă aș vrea să adaug că strategia noastră de comunicare este una friendly, cu un limbaj amuzant pe alocuri și cu multe tips and tricks pentru clienții noștri, la fel cum este și experiența de shopping în magazin. Dacă veți veni la POP MON ART, veți observa că atât eu, cât și Alexandra, colega mea, dăm enorm de multe sfaturi de styling și de alegere a unui piese vestimentare (și ceea ce e fain e că 90% dintre oamenii care ne trec pragul sunt extrem de încântați să le primească și devin foarte comunicativi). Această abordare a clienților a făcut parte din strategia de branding încă de la început și m-am bucurat enorm de mult să văd că oamenii au simțit că POP MON ART este un altfel de magazin, care aduce cu sine și o experiență de shopping diferită, bazată foarte mult pe o relație de apropiere și încredere dintre noi și clienți.
Și pentru că POP MON ART nu este doar un concept abstract, ci este ceva tangibil, designul interior a contat și el foarte mult. De toată această parte s-a ocupat
prietenul meu, Cosmin de la Mr. House, care a înțeles fără foarte multe explicații încotro vreau să se îndrepte proiectul.
Din nou, culori și grafisme, toate în conexiune directă cu ceea ce se dorea a fi POP MON ART. Pentru că, așa cum spuneam, am vrut încă din start să venim cu un alt concept în țară la noi, am organizat și acel colț de sufragerie în magazin, unde putem sta la discuții cu ai noștri clienți și unde putem organiza mini-evenimente și workshop-uri.
Și ca în orice alt proiect, totul a fost pus pe hârtie, au fost multe liste, au fost imagini, mood board-uri, idei bune și idei mai puțin bune la care am renunțat pe parcurs. Totul se testează, se mai cere și feedback de la apropiați și se acționează fără a sta foarte mult prea mult timp pe gânduri.
Dacă vreți să vă convingeți de toate acestea, vă așteptăm la POP MON ART, în Iași, pe Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, nr. 4, sau măcar pe Facebook (aici) și Instagram (aici).
3) BazART
Observați un pattern, așa-i? POP MON ART, BazART. Da, da. Moda-i o artă și noi trebuie să o tratăm ca atare sau, cel puțin, e mai amuzant și mai provocator dacă o facem. BazART este un proiect care, din punct de vedere temporal, s-ar plasa între Say Rouge și POP MON ART. Proiectul a fost lansat în vara lui 2016, iar ideea mi-a venit după ce am fost invitată în București să-mi vând hainele pe care nu le mai port, în cadrul unui târg. Așadar, mi-a trimis la capitală două trollere pline cu haine, după care m-am urcat și eu într-un avion și am mers la târg. A fost o experiență destul de interesantă, însă am zis că aș putea face același lucru și în Iași, fără efortul de a mă deplasa.
Zis și făcut. După ce mi-a venit ideea asta, am început să mai coc și alte idei pentru că nu mă mulțumeam doar cu un târg de haine (eee…. din astea tot se fac! eu vreau altceva). Din nou aceeași premiză: moda e una dintre artele frumoase ale secolului nostru, dar nu este singura, așa că de ce să nu le pun pe toate laolaltă?
Buuun… și am început să fac o listă mentală: modă, muzică, design interior, ilustrații, tatuaje (cu henna au fost), film. După ce aveam deja cea mai mare parte a acestor idei, am mai cooptat o prietenă și am demarat proiectul împreună.
Ca și în celelalte cazuri, tot Maria a fost cea care s-a ocupat de logo după ce i-am povestit care este întregul concept.
Evenimentul a avut două ediții. În cadrul primeia, bloggerii ieșeni și-au vândut garderobele, iar, pe lângă asta, am avut muzică live, tatuaje cu henna, ilustrații fashion după ținutele participanților la eveniment, home deco, proiecții de film, workshop-uri de beauty și o cauză socială pentru care s-au strâns bani. Cea de-a doua, desfășurată în iarna aceluiași an, a cuprins aproximativ aceleași elemente, însă am avut și invitați din afara Iașului: doi bloggeri din țară, doi dintre cei mai mari designeri români (Ioana Ciolacu și Mihaela Glăvan), care au vorbit cu noi despre ceea ce înseamnă industria modei și trupa We Singing Colors, din București.
Nu pot spune că BazART a ajuns să fie un brand în adevăratul sens al cuvântului pentru că, în ciuda faptului că a avut un succes destul de mare, am încetat să-l organizăm. Poate dacă am fi continuat mai mult timp, am fi reușit să atragem din ce în ce mai multe nume mari și să extindem întregul concept. Cine știe, poate francizam totul și-l aduceam la nivel național. :))
Cu toate astea, multe dintre ideile pe care le-am avut eu, personal, în cadrul BazART pot fi puse cu ușurință în aplicare sub marca POP MON ART, așa că … no worries. 😀
M-am lungit enorm de mult cu vorba, însă simt că aș fi putut vorbi și mai mult pentru că branding-ul e mare și e greu să pui totul într-o simplă postare.
Sper că v-a fost util și, dacă aveți orice fel de întrebare, o aștept cu drag. Ne auzim data viitoare cu încă o postare despre branding, în care, așa cum spuneam, intenționez să iau la întrebări un specialist din domeniu.